Reklam

banner image

Son Payla��lanlar

3/recent/post-list

Berlin Buhranı Nedir? Berlin Buhranı'nın Ortaya Çıkışı


Aslında Berlin buhranı bir notayla Almanya'nın ve dünyanın doğu batı olarak ayrılması durumudur. Gönderilen notada 1958 Sovyet Rusya'nın isteklerinin olduğu bir notaydı.

* Sovyetler 1954 yılında Almanya'ya girmişti. Müttefikler Almanya'nın genelinde olduğu gibi Berlin de de yönetimi bölgelere ayırdı.
*Sovyetler birliği kendi bölgesinde ise Komünist demokratik Almanya'ya devletini kurdu. (Doğu'da)
*Sovyet Rusya bu bölgelerde banka, fabrika ve büyük toprak alanlarıyla devletleştirdi.
*Bölümlerde Doğu Berlin ve Batı Berlin arasındaki ulaşımlar doğulular tarafından batının etkinliğinin kırmaya yönelikti. Bu etkinliklere örnek vermek gerekirse batı Berlin'de elektrikler kesildi.


Berlin Buhranı'nın çıkış sebepleri;

*ABD, İngiltere ve Fransa'nın Batı Berlin' de bulunması politik ve stratejik çıkarlara ters bulunuyor.
*Baskı altındaki doğu Berlin'den demokratik yönetim ve tarzı ve ekonomik yönetim tarzı ile bilinen Batı Berlin'e doğru bir kaçısın olmasından rahatsız olması 
 Bütün bu sebeplerden dolayı 27 Kasım 1958'de, Berlin'de işgal devleti olarak yetki ve sorumlulukları olan Amerika,İngiltere ve Fransa'ya birer nota verdi.

Sovyet Rusya bu notada ;

*Batı Berlin'in 6 ay içerisinde boşaltılması 
*Batı Berlin'in boşaltılmaması halinde Doğu Berlin üzerindeki tüm yetki ve sorumluluklarını Doğu Alman hükümetine devredeceğini ve bunun sonucunda Batı Berlin'in işgal ve yetki sorumluluklarını elınde bulunduran devletlerin Doğu Almanyayı tanımak zorunda kalacağını
*Berlin şehrinin "Birleşmiş milletler" cemiyeti gözetiminde "Serbest Şehir " olması gerektiğini savundu.

Nato, bu nota ile masaya oturmayacağını beyan etti. Bunun devamında büyük devletler arasında görüşmeler başladı. bu dönem içinde yapılan görüşmelerde Sovyet Rusya yumuşar gibi oluyor. Ancak ABD'ye isteklerini yaptıramayacağını, daha da ileri gidemeyeceklerini anlayınca 13 Ağustos 1961 yılunda Berlin Duvarı (Utanç duvarı diyede anılır.) yapmaya başladılar.


Berlin Buhranı'nın Sonuçları;

*Almanya'nın bütünlüğünün tekrar kurulamayacağı anlaşıldı.
*Sovyetler 1948 yılında doğu Berlin'de komünistlere ayrı bir belediye kuruldu. böylelikle Berlin 2'ye ayrıldı.
*Batı Almanya da bulunan işgal yerlerini birleştiren İngiltere, Fransa, ABD 23 Mayıs 1949'da federal alman cumhuriyetini kurdu.
*Federal Alman Cumhuriyetine karşı olarak Sovyetler de kendi işgal bölgelerinde Ekim 1949'da Demokratik alman cumhuriyetini kurdu.
*Batılılarda Sovyet Rusya işbirliği yapılamayacağı ve dünyanın iki bloğa ayrılması kesinleşlti.

***Batıya geçişi engellemeye çalışan Utanç Duvarı 9 Kasım 1989'da yıkıldı.
Berlin Duvarı Yıkılıyor

Berlin Buhranı Nedir? Berlin Buhranı'nın Ortaya Çıkışı Berlin Buhranı Nedir? Berlin Buhranı'nın Ortaya Çıkışı Reviewed by esra on 04:34 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.